Arkel Fysiotherapie logo 450x74

Voor wie is fysiotherapie?

Jaarlijks gaan zo’n 2,5 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding, of omdat een beweging problemen oplevert.

Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten vanwege een ongeval of ziekte, een ‘verkeerde’ beweging, of omdat het lichaam ouder wordt.

Een (sport)fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt je zodat je weer zo goed mogelijk het dagelijkse leven kunt voortzetten. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of, als je in een instelling verblijft, zelfs eerder naar huis.

Je leert hoe je -door verantwoord te bewegen- verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

De behandeling

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten.

Als onderdeel van de behandeling doe je zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op de persoonlijke situatie en mogelijkheden. Het gaat om bewustwording wat de beste manier van bewegen is en dat je (weer) vertrouwen krijgt in jouw lichaam.

Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van technieken op de behandeltafel. De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting.

Door gerichte begeleiding leer je voldoende en verantwoord te bewegen. Zo krijg je inzicht in wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van de klachten te voorkomen. Daar ben je op lange termijn natuurlijk het meest bij gebaat.

Het doel is dat je weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Het is belangrijk dat je zelf meewerkt aan het verminderen van de klachten. Door oefeningen te doen en gewoon goed aan te geven wat je voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is.

Goede communicatie tussen jou en de fysiotherapeut draagt bij aan een sneller herstel.

Verschillende specialisaties

Binnen de fysiotherapie zijn er verschillende soorten fysiotherapeuten. Zij beoefenen specialisaties binnen de fysiotherapie.

Op dit moment zijn de volgende erkende specialisaties aanwezig bij fysiotherapiepraktijk Arkel:

  • de manueel therapeut
  • sportfysiotherapeut
  • fysiotherapeut voor ouderen (geriatrisch fysiotherapeut)
  • fysiotherapie bij hart- en vaatziekten
  • etalagebenen (vaatproblemen in de benen)
  • longfysiotherapie
  • psychosomatische fysiotherapeut.
 

Verantwoorde behandeling

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Arkel en Leerdam willen een positieve bijdrage leveren aan bijvoorbeeld gezond bewegen, het terugdringen van ziekteverzuim en het voorkomen van blessures. Op die manier helpt onze fysiotherapeut je om het lichaam zo goed mogelijk functionerend te houden.

Jouw lichaam verdient immers de beste en meest verantwoorde behandeling.

Bron: KNGF

Fysiotherapie Arkel sportzaal